La rinoconjuntivitis al·lèrgica (inflamació de les mucoses nasals i oculars) és la principal manifestació de l'al·lèrgia primaveral. El "culpable" és el pol·len suspès en l'aire que entra en contacte amb les mucoses dels nostres ulls i conductes respiratoris.
No obstant això, l'al·lèrgia pot ser deguda a una hipersensibilitat a diferents pol·lens, a cada persona l'afectarà segons la seva sensibilitat específica.
Saber quin tipus de pol·len és el que ens produeix al·lèrgia és important per evitar, en la mesura del possible, el seu contacte. Però, a més, serà fonamental també saber quan i en quines zones i ambients és més abundant. A continuació, revisem quins pol·lens són els que més habitualment produeixen sensibilitat i quan podem entrar en contacte amb ells.
Què és la rinoconjuntivitis al·lèrgica?
Però, en primer lloc, què és la rinoconjuntivitis al·lèrgica? Es tracta de la manifestació al·lèrgica que es produeix a la zona de les mucoses respiratòries (cavitat nasal i gola) i dels ulls. Aquestes són les zones afectades perquè són les més exposades a l'al·lèrgen que es troba suspès en l'aire, per exemple el pol·len. Aquest tipus d'al·lèrgens es denominen "aeroal·lèrgens".
La rinoconjuntivitis al·lèrgica provoca els següents símptomes:
- Congestió nasal.
- Secreció nasal aquosa.
- Picor de nas, esternuts.
- Picor de gola, carraspera, tos.
- Inflamació dels ulls i enrogiment.
- Llàgrimeig.
- Picor d'ulls.
Quin pol·len provoca la rinoconjuntivitis?
Hi ha diferents tipus d'aeroal·lèrgens (al·lèrgens que es troben suspesos en l'aire) que poden provocar rinoconjuntivitis al·lèrgica. Per exemple, la pols és un aeroal·lèrgen d'interior bastant freqüent. No obstant això, el que ens ocupa aquí és un aeroal·lèrgen d'exterior, el pol·len.
Les plantes el pol·len de les quals pot provocar sensibilitat al·lèrgica són les plantes anemòfiles, és a dir, les que utilitzen l'aire com a mitjà per transportar el seu pol·len i fecundar així altres plantes que a vegades poden trobar-se a quilòmetres de distància. Per això, les plantes amb flors vistoses, que acostumen servir-se d'insectes per a la pol·linització, no solen ser les que causen al·lèrgies. En canvi, les plantes herbàcies, com els cereals, i arbres com l'olivera, el plataner d'ombra o el xiprer, sí que provoquen rinoconjuntivitis al·lèrgica en moltes persones.
El tipus de pol·len que podem trobar suspès en l'aire varia en funció de la zona geogràfica, l'estació, el clima i la vegetació pròpia o cultivada que es trobi als voltants.
A Farmàcia Conejero tenim les millor solucions per aliviar les símptomes de la rinoconjuntivitis, passa a veure’ns i gaudeix d’una primavera sense complicacions!