Mascaretes, tipus i usos

Temps de lectura 3 min.
Mascaretes, tipus i usos

20 Gener 2021

Les mascaretes s'han convertit en un complement habitual del teu look i del dia a dia. Segueixen sent una les mesures principals de protecció davant la COVID-19, però no totes són iguals ni tenen el mateix ús o requeriments. Coneix una mica més sobre els tipus de màscares dels que disposes i com utilitzar cada un de manera segura i eficaç.

TIPUS DE MASCARETA EN FUNCIÓ DE CADA CAS

  • Mascaretes higièniques: es recomanen per a persones sanes.
  • Mascaretes quirúrgiques: les persones positives de coronavirus han d'usar mascaretes quirúrgiques.
  • Mascaretes EPI: aquest tipus de màscara es destina per a professionals sanitaris o persones que estan en contacte o tenint cura de positius per COVID-19.

Les mascaretes complementen les ja conegudes mesures de distanciament físic i d'higiene regular de mans. Mai els substitueixen. Per al seu ús efectiu, totes les mascaretes s'han de col·locar cobrint boca i nas. Recorda que, si la mascareta no s'ajusta correctament, no tindrà l'eficàcia que deu.

El temps d'ús recomanat per a cada màscara, per comoditat i higiene, és de 4 hores. Si la mascareta s'humiteja o deteriora prèviament al temps d'ús recomanat és preferible que la substitueixis, per garantir la teva protecció.

Si es tracta d'una mascareta no reutilitzable, no s’ha de rentar, ja que no està garantit que conservi les seves propietats i eficàcia. Si en canvi és reutilitzable, renta-la seguint les indicacions del fabricant, d'una altra manera es podria danyar la mascareta i la seva eficàcia.

Coneguem una mica més en detall cada tipus de mascareta.

MASCARETES HIGIÈNIQUES

Les mascaretes higièniques acostumen a estar compostes per una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables o d'un sol ús.

En el cas de les reutilitzables, no sobrepasses el nombre de rentats indicats pel fabricant, ja que, si això passa, l'eficàcia de la mascareta no està garantida. Si es tracta d'una mascareta higiènica no reutilitzable, llença-la un cop usada.

Fixa't en l'etiquetatge, en ell s'indiquen assajos i els seus resultats. La referència a la norma UNE assegura el compliment d'un estàndard de qualitat que es correspon a una eficàcia del 95% en les no reutilitzables i del 90% en les reutilitzables.

Mascarillas, tipos y usos

MASCARETES QUIRÚRGIQUES

Les mascaretes quirúrgiques tenen l'objectiu d'evitar que la persona malalta contagiï a d’altres. Aquestes mascaretes estan dissenyades per filtrar l'aire exhalat. Busquen protegir l'entorn de la persona contagiada, evitant la transmissió vírica.

Són de tipus I o tipus II, sent les segones de major eficàcia de filtració bacteriana. El seu temps de durada depèn del que indiqui el fabricant i aquest tipus de mascareta pot tenir data de caducitat.

Para atenció al seu etiquetatge i comprova que indica el marcatge CE, que assegura que el producte compleix amb la legislació; la referència a la norma UNE EN 14683 que indica el compliment d'un estàndard de qualitat o el tipus de màscara (Tipus I o Tipus II).

MASCARILLAS EPI

Éstas filtran el aire que se inhala para frenar la entrada de partículas contaminantes. Las FFP1, FFP2 y FFP3, son los tipos que puedes encontrar de menor a mayor grado de filtración. Para la protección contra la COVID-19, se recomienda el uso de mascarillas EPI FFP2.

En el etiquetado fíjate además del marcado CE y de la UNE EN-149, en el marcaje NR que indica que no es reutilizable y en el tipo de mascarilla.

MASCARETES EPI

Les mascaretes EPI es recomanen principalment per a professionals sanitaris o personal exposat a un risc potencial de contagi i per a persones de risc per indicació mèdica.

Aquestes filtren l'aire que s'inhala per frenar l'entrada de partícules contaminants. Les FFP1, FFP2 i FFP3 són els tipus que pots trobar de menys a més grau de filtració. Per a la protecció contra la COVID-19, es recomana l'ús de mascaretes EPI FFP2.

En l'etiquetatge fixa't, a més del marcatge CE i de la UNE EN-149, en el marcatge NR que indica que no és reutilitzable i en el tipus de mascareta.

MASCARETES PER A NENS

En el cas dels nens, a partir de 3 anys han d'usar mascaretes higièniques, adaptades a la seva edat, ja que hi ha tres talles en funció de l'edat del menor. Si el nen o la nena són positius per COVID-19 és recomanable l'ús de mascaretes quirúrgiques o higièniques amb especificació UNE.

Mascarillas, tipos y usos

És important fer pedagogia entre els menors sobre l'ús individual de cada mascareta i sempre supervisa la seva col·locació i retirada. Si vols conèixer més sobre les màscares que millor s'adeqüen als més petits pots consultar el nostre post Els nens tornen a l'escola, però què màscara és la més adequada?

Si tens algun dubte en el moment d'adquirir mascaretes i com has de fer-les servir, pregunta a la teva farmàcia i segueix el seu consell.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris