Serveis

Coneix tot el que el nostre personal qualificat pot oferir-te

Què és la tensió arterial - Què és la hipertensió?

La Tensió Arterial (TA) és una mesura que ens indica la resistència que ofereixen les artèries al pas de la sang. Aquesta resistència és la que ha de vèncer el cor per bombar-la a tot l’organisme, subministrant l’oxigen i els nutrients necessaris per a la supervivència.

Els valors normals s’han fixat, per consens, en 140 mm Hg per la TA sistólica o màxima, i 90 mm Hg per la TA diastólica o mínima. Quan aquesta mesura supera aquests valors s’anomena Hipertensió, i seria un indicador de l’existència d’un possible risc cardiovascular, per l’augment de l’esforç que ha de realitzar el cor.

Per a les persones diabètiques el límit es troba entre els valors de 135-85, mentre que les persones més joves la normalitat es inferior a 120-80.

Un dels majors perills de la Hipertensió és que es tracta d’un mal silenciós, de tal manera que podem tenir la tensió arterial elevada i no mostrar símptomes.

La Hipertensió, per tant, és un senyal que ens avisa del risc a patir, en un futur, diversos trastorns orgànics: problemes cardíacs (infart, angina o insuficiència cardíaca), renals (insuficiència renal) i cerebrals (hemorràgia o infart cerebral i a la llarga, demència)

És per això que, malgrat no patir cap problema aparent, sempre és recomanable prendre mesures per al control de la TA, especialment a partir d’una edat.

S’estima que un 20% de la població, d’entre 40 i 65 anys, la pateix; i el 50% a partir dels 65 anys.

Mesura de la tensió arterial

El valor de la TA pot variar segons l’hora del dia o bé segons certs estats físics de la persona (estrès, realització d’exercici, etc..)

Condicions personals per una correcta presa de la TA:
  • No es pot haver fumat, pres cafè, ni haver fet exercici físic brusc en els 30 minuts previs a la presa.
  • S’ha d’estar còmodament assegut durant 5 minuts.
  • El braç en el qual es mesura la TA ha de romandre a l’altura del cor i no ha d’estar massa ajustat per la roba.
  • No es deuen creuar les cames.

Consells per la hipertensió lleu

Quan els valors de la TA comencen a pujar una mica, s’ha d’intentar variar l’estil de vida per aconseguir arribar a la normalitat.

Alguns dels factors de risc que predisposen a patir una malaltia cardiovascular no es poden modificar: l’edat, el sexe, l’ètnia i els antecedents familiars… No obstant això, existeixen altres factors que sí podem modificar.

  • Reduir el sobrepès a valors entre el pes ideal i un excés d’un 20% com a màxim.
  • Realitzar exercici moderat i regular (caminar, nedar…).
  • Evitar el tabac i menjars grassos. Disminuir o suprimir el consum de sal i d’alcohol
  • Evitar l’estrès; relaxar-se i dormir adequadament
  • Beure diàriament entre 1,5 o 2 litres d’aigua sense gas, o sucs.

Si amb el canvi d’estil de vida continués la TA elevada, s’hauria de consultar amb el metge per comprovar la necessitat d’instaurar un tractament adequat.

En qualsevol cas, el tractament ha de ser individualitzat i cal ser molt constant en el seu manteniment.

També és important saber que existeixen certs medicaments que poden provocar un augment de la TA (els anticonceptius, alguns antiinflamatoris i antiàcids, els antihistamínics i descongestius nasals, la cafeïna, la teofilina, alguns antidepressius, etc)

Hipertensió durant l'embaràs

L’embaràs provoca un estat de canvis anatòmics i fisiològics del cos i, de vegades, a partir de la 20ª setmana pot produir un augment de la pressió arterial que desapareix després del part.

En aquests casos i sota control mèdic, convindria tenir un especial control de la pressió, reduint el consum de sal i fent repòs.